R. M. Spåntagning sparer energi og forbedrer arbejdsmiljø med total energioptimering

En ombygning blev anledningen til at blive grønnere og tage springet væk fra traditionel opvarmning med gas og udluftning til simple ventilatorer til ny varmegenvinding, solceller og tilbygninger, der lever op til strengeste isoleringskrav

08-03-2021

Den østjyske maskinfabrik, R.M. Spåntagning, der har hjemme i Rask Mølle vest for Horsens, har taget et tigerspring væk fra traditionel opvarmning med gas og udluftning med simple ventilatorer til en total energioptimeret løsning. Dermed sparer firmaet ikke blot energi med løsningens varmegenvinding, der punktudsuger røgudviklingen og opsamler energi før udblæsning, men sikrer tilmed et sundt og forbedret arbejdsmiljø for de ansatte og imødekommer en stigende efterspørgsel fra kunder.

Det skriver Erhverv+.

“Det har selvfølgelig været en betydelig investering, men det er absolut det værd. For jeg tror ikke, at vi kan komme udenom, at miljøoptimering er noget, man er nødt til at forholde sig til. Det vil være et krav fra kunder i fremtiden, at man kan bevise, man ikke ødsler med energien, men tværtimod er optimeret omkring dens anvendelse”, siger bestyrelsesformand í R.M. Spåntagning og partner i Executive Capital, John Haue Damkjær, til Erhverv+.

Grundet efterspørgslen nøjes R. M. Spåntagning ikke med at energioptimere de 800 kvm. nye tilbygninger, men har også undersøgt mulighederne for at forbedre forholdene i de ældre bygninger, hvor hovedproduktionen finder sted.

“Det, vi ser i markedet, er, at kunderne efterspørger miljøforbedringer. Det er vi nødt til at forholde os til som producent, så det gør vi. Og det kommer kun til at intensiveres”, tilføjer John H. Damkjær til Erhverv+.

R. M. Spåntagning har tilmed anlagt solceller på taget, som reducerer virksomhedens elkøb, og skrottet gasfyr, der sammen med alle spåner, sælges til genanvendelse.

Et sundt arbejdsmiljø

I forbindelse med energioptimeringen og isoleringen af de nye tilbygninger, er indeklimaet tilmed forbedret for medarbejderne. 

“Vi vil jo gerne tiltrække de bedste medarbejdere indenfor vores felt, og her tæller alle kneb”, understreger han.

Der forventes dermed ikke længere behov for ekstern opvarmning i hverdagen, men i tilfælde af at dette skulle blive nødvendigt, er der dog installeret varmepumper, som foreløbigt kun kører i de weekender, hvor produktionen også holder weekend.